4

Brownie z fasoli – pyszne ciasto bez mąki

brownie z fasoli - pyszne ciasto bez mąki i glutenuBrownie z fasoli to jedna z ulubionych słodkości przygotowywanych przeze mnie w domu. A że w całości zrobione jest ze zdrowych składników, jego widok na talerzu cieszy jeszcze bardziej. Głównym składnikiem ciasta jest mianowicie… czerwona fasola konserwowa. Tak, tak, dobrze przeczytałaś. Przyznam szczerze, że nie spotkałam jeszcze nikogo, kto nie reagowałby inaczej niż zdziwieniem na tę informację.

Jeszcze rok temu można było usłyszeć taką rozmowę w naszej kuchni:

– Mmm, pyszne ciasto mamusiu!

– A wiesz z czego ono jest? Z fasoli!

– A, to ble!

Obecnie córki od blachy oderwać nie mogę, a brownie z fasoli stało się stałym elementem wystroju urodzinowego czy świątecznego stołu, a także gości na grillach i innych gościnnych wizytach. Brownie jest wilgotne, zwarte sycące, po prostu pyszne! Mam też dobrą wiadomość dla wegan – jajka w przepisie można z powodzeniem zastąpić, o czym piszę poniżej.

brownie z fasoli – czego potrzebujesz:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 4 jajka,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 3 -4 łyżki prawdziwego kakao,
  • 3/4 szklanki ksylitolu (opcjonalnie inny rodzaj cukru, dodawany według uznania),
  • półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego lub rzepakowego),
  • blachę lub 2 keksówki (ja używam blachy 23 cm x 28 cm x 4 cm).

Do przyrządzenia polewy potrzebujesz:

(opcjonalnie, gdyż i bez polewy ciasto jest pyszne):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja zwykle daję 65%-70%),
  • ok. 100 ml -150 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe lub kokosowe),
  • czubata łyżka gorzkiego kakao.

Przygotowanie ciasta:

Fasolę dokładnie płuczemy na sitku. Wrzucamy do wysokiej miski. Dodajemy pozostałe składniki do przygotowania masy (jajka, banany, kakao, sodę/proszek do pieczenia, ksylitol, olej) i dokładnie blendujemy. Mnie zajmuje to około 4 minut. Masa powinna być gładka, jednolita, bez możliwości rozpoznania poszczególnych składników (szczególnie fasoli). Masę przelewamy do nasmarowanej blachy i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia: 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Brownie z fasoli jest ciastem nietypowym, dlatego możesz po upieczeniu odnieść wrażenie, że jest w środku półpłynne.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuszczam w gorącej kąpieli z mleka roślinnego. Dodaję kakao i mieszam, aby powstała gładka masa o konsystencji budyniu. Rozsmarowuję na ostudzonym cieście.

Dla wegan:

Jajka można z powodzeniem zastąpić innymi składnikami wiążącymi ciasto. Najbardziej znana jest papka z siemienia lnianego.

Przygotowanie: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.

Smacznego!

Zawartość składników odżywczych (na 100 g):

  • 144 kcal
  • 4,8 g tłuszczu
  • 7 g białka
  • 19 g węglowodanów
  • 4,5 g błonnika
Aneta