2

Co jeść aby zapobiegać nowotworom – 6 potraw, które znajdziesz w kuchni

co jeść aby zapobiegać nowotworom

Wskaźniki zachorowalności na raka ciągle rosną. Człowiek (jak się okazuje, nie tylko Polak) zaczyna być mądry po szkodzie i szuka za wszelką cenę możliwych lekarstw. Zapomina o starej prawdzie, która mówi, że lepiej jest zapobiegać nowotworom, niż je leczyć. Holistyczne i organiczne życie z pewnością pozwalają z dużym spokojem podchodzić do problemu. Postępowanie zgodne z ich regułami jest wspaniałym sposobem zapobiegania tej strasznej chorobie. W dzisiejszym artykule pomogę ci odnaleźć w kuchni 6 potraw, które powinnaś włączyć do swojego jadłospisu. Dlaczego? Bo bardzo pomogą zapobiegać rakowi.

1 Nasiona Chia

Te bogate w białko koraliki robią znacznie więcej, niż dekorowanie i dodawanie chrupkości twoim koktajlom. Wszechstronne i smaczne, zawierają wiele antyoksydantów – kwercetynę, kemferol i kwas chlorogenowy. Te substancje wspomagają walkę z rakiem płuc i prostaty. Nasiona chia są bogate w błonnik. Dzięki temu również obniżają ryzyko pojawienia się raka jelita grubego i pomagają zapobiegać nowotworom układu pokarmowego.
Jak jeść?
Najczęściej nasiona chia dodawane są do posypek deserów, koktajli, ciast. Ważne, by podawać je w sposób, który pozwala im namoknąć, zanim trafią do twojego żołądka.
P.S. – Chia wymawia się jak “czija”. Kia Ceed to koreański samochód 🙂

co jeść aby zapobiegać nowotworom

2 Czerwone winogrona

Nie musisz pić wina, aby dostarczyć organizmowi resweratrolu (i po wymówce…). Ten bardzo często opisywany i intensywnie badany składnik diet antynowotworowych znajdziesz właśnie w czerwonych winogronach. Resweratrol hamuje rozwój komórek rakowych. Znajduje się głównie w skórce winogron. Piszę o tym dlatego, że często obserwuję, że winogrona są zjadane bez skórek. Z resztą – nie tylko winogrona. Obieranie wielu owoców ze skórek jest świetnym sposobem na znaczne ograniczenie ich przydatności prozdrowotnej. To tak, jakbyś kupił żonie pierścionek z brylantem i wydłubał ten świecący kamień, żeby sobie plastikowego zegarka nie podrapała.
Jak jeść?
Ja uwielbiam winogrona po prostu jako winogrona. Jeśli jednak szukasz pomysłu na ich podanie, to świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek (niekoniecznie owocowych), jako top do deserów a nawet jako “coś” na chleb. Świetnie przechowują się mrożone. Nie musisz więc za nie przepłacać w sezonie zimowym. Uważaj. Winogrona są kaloryczne.

co jeść aby zapobiegać nowotworom

3 Orzechy włoskie

Twarde i trudne do obierania. To prawda. Ale czasem warto trochę popracować, jeśli nagroda jest cenna. W tym przypadku jest bardzo cenna, bo orzechy włoskie zawierają 2 razy tyle antyoksydantów, niż inne orzechy. Jeśli powiem ci, że oprócz tego są świetnym źródłem kwasu alfa linolenowego (ALA Omega3), to mam nadzieję, że już zaczniesz się zastanawiać, gdzie jest twój dziadek do orzechów (gdybyś jadła więcej orzechów, przypomniała byś sobie znacznie szybciej).
Jak jeść?
Przede wszystkim – najpierw rozłup i zdejmij to twarde coś na zewnątrz, a potem wyciągnij jeszcze te jasne blaszki spomiędzy tego czegoś, co przypomina mózg. I właśnie ten mózg trzeba jeść.
Możesz dodać do deserów, ale chyba najlepiej po prostu jeść orzechy z orzechami. Tylko znów pamiętaj o kaloryczności.

4 Karczochy

Widziałem kiedyś taką grę, w której udawałeś, że jesteś komórką NK (wyspecjalizowana komórka do walki z nowotworczością zorganizowaną), biegałeś po układzie krwionośnym człowieka i strzelałeś do wszystkich rakiozów. Jeśli chcesz przeprowadzić taką akcję w prawdziwym życiu – skonsumuj przyjaźń z karczochem. Jesteś średnią 5 osób, z którymi najczęściej przebywasz. Dzięki związkowi z karczochem zyskasz niewątpliwie na zawartości kwasów foliowych, polifenoli, związków fitochemicznych. Prawdziwa bomba antynowotworowa.
Jak jeść?
Na przykład grillowane. Można też smażyć, gotować, zapiekać panierowane. Albo (jeśli młode i świeżutkie) tak, po prostu – na surowo – liść po liściu (chyba książka taka była. A nie. To było “Życie po życiu”)

co jeść aby zapobiegać nowotworom

5 Jagody

Kolejny łakoć, któremu nie potrafię się oprzeć. Zaraz, zaraz. Ktoś powiedział, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne? Jak dotąd na mojej liście nie pojawiła się żadna potrawa, pokarm, danie (ach, ten język polski), który wywołałby na mojej twarzy grymas zniesmaczenia. Ze smutkiem nawet muszę się przyznać, że jadłbym to wszystko ciągle i zawsze. Jeśli więc kupisz i stwierdzisz, że nie lubisz – nie krępuj się. Wyślij do mnie. Co będziesz wyrzucać…
Jagody zatem. Właściwie, to wszystkie leśne owoce – jagody, jeżyny, maliny, poziomki – mają podobne właściwości. Różnią się tylko intensywnością działania. Ciekawostka. W wikipedii przeczytałem, że “W przypadku apomiktów kryterium wyodrębniania gatunku jest sztuczne i związane jest z rozległością zasięgu”. Nie mam pojęcia, co to znaczy, ale brzmi nieźle – prawda? Jeśli masz chwilkę czasu, zadzwoń do mnie i wytłumacz, co poeta miał na myśli. Albo nie dzwoń. Pojem orzechów, to sam zrozumiem. Hmm. A co będzie, jak mi tak zostanie i będę w ten sposób pisał?
Jak jeść?
Poważnie pytasz? No wiem, że sam to napisałem, ale napisałem to za ciebie, Że niby ty o to pytasz.
No dobra. Jagody się je z kubeczka albo szklaneczki. Można palcyma a można łyżeczką. Można prawą ręką i lewą też. Niektórzy robią dżemy (pamiętaj, że w dżemie jest głoska dż a nie d-rz, czyli nie tak jak drzewo), konfitury. Jak byłem mały, to mamusia robiła mi nawet zupy z jagód i innych takich. Ale to było jeszcze zanim Kolumb odkrył Amerykę.

6 Brukselka

No dobrze. Chciałeś mnie sprowokować, to masz. Szukałem czegoś, co nie każdemu smakuje i znalazłem. Nie mówię o sobie. Ja zawsze patrzę wzrokiem zbitego psa na moją rodzinę, gdy mamy zupę warzywną na obiad. Oni już wiedzą, że mój wzrok, to błaganie o brukselki. I właśnie sobie uświadomiłem, jaką krzywdę im wyrządzam. Przecież brukselki to doskonałe źródło kwasu foliowego, Zawierają izotjocyjaniny. Każdy wie, że izotjocyjaniny, to sole lub estry kwasu izotiocyjanowego będące tautomerami rodanków, a także analogami siarkowymi izocyjanianów. W “Czasie apokalipsy” Robert Duvall mówił – “Uwielbiam zapach tautomerów rodanków z rana” (a może coś pokręciłem). Szczerze mówiąc, ja wolę go po południu, ale rozumiem Duvalla. W Wietnamie jest inna strefa czasowa.
W czym jeszcze pomaga jedzenie brukselki? Zabezpiecza przed rakiem piersi, jelita, pęcherza, wątroby i płuc. W dodatku dostarcza witaminę C i K (bardzo potrzebną przy dystrybucji wapnia).
Jak jeść?
Zupy, sałatki, kremy. Nie kombinuj za dużo. Nawet jeśli masz coś przeciwko smakowi tych cudacznych małych kapustek, po prostu zamknij oczy i jedz. Nie pożałujesz. 

Podsumowanie

Wiem, wiem. Jak zwykle liznąłem tylko sam wierzchołek góry lodowej. Jest mnóstwo innych składników pokarmowych, potraw, posiłków (nawet ktoś zasugerował – “jedzeń”) w kuchni, które dostarczają antyoksydantów, kwasów Omega3 i innych cudownych substancji, które zabezpieczają przed nowotworami. Z drugiej strony – kuchnia jest pełna potraw i produktów żywnościowych, które bardzo podnoszą ryzyko pojawienia się niechcianych gości.
Chcesz zapobiegać nowotworom? Posłuchaj tej rady:
Przeczytałem gdzieś, że dobrze jest być wobec siebie szczerym i uczciwym. Dokonaj ostrego podziału wszystkiego, co masz w kuchni na dwie kategorie:

Pierwsza – to co mnie uzdrawia. Druga – to, co mnie zabija. 

Zrób dwie takie naklejki, przyklej do dwóch szafek i w tych szafkach umieszczaj produkty, które spełniają te kryteria.
Te, które opisałem dzisiaj, włóż do uzdrawiającej, Dorzuć tam jeszcze inne warzywa i większość (bo nie wszystkie) owoce, herbaty zielone i białe, kasze, ryby, jajka. Jeśli czytasz moje artykuły, to w niedługim czasie skompletujesz zawartość tej szafki.
Do drugiej – tej która zabija – wkładaj cukier, mleko, białe pieczywo, ryż i makaron, ziemniaki – w zasadzie wszystko, co zawiera cukier, białą mąkę, mleko i jego przetwory. Niestety – w większości przypadków, do tej szafki trzeba będzie przełożyć większość tego, co znaleźć można w kuchniach, spiżarniach i lodówkach typowej rodziny.
Mam nadzieję, że (między innymi dzięki moim artykułom) już wkrótce będziesz kupować tylko to, co cię uzdrawia. Bo przecież chodzi o to, by jedzenie było twoim lekarstwem.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Skomentuj – daj mi znać, że to interesująca treść – będę pisał więcej na ten temat
Udostępnij link do niego na swoim facebooku – niech inni też przeczytają

Nie spodobał Ci się mój artykuł? 

Skomentuj – wylej swoją żółć, daj mi znać, że zmierzam w złym kierunku. Będę szukał innych tematów. 

Leszek
 

Pomagam ludziom podejmować decyzje i działania, dzięki którym potrafią realizować swoje marzenia. Wspólnie ustalamy kolejne kroki, które trzeba wykonać, aby osiągnąć zamierzone cele. A później je realizujemy. Krok po kroku...